Vrijdag de 13e….

Ben je bijgelovig? Ik niet per se, dus wees niet bang vandaag, er zal waarschijnlijk niets geks gebeuren vanwege vrijdag de 13e. Het gebeurt eerder omdat je er al maanden voor vreesde en de actie hebt gevoed met je gedachten… Als je The Secret mag geloven, kun je succes voorzien en creëren puur door te visualiseren en erin te geloven. Al sinds mijn jeugd zei mijn vader: ‘positief denken’ als we als kinderen zaten te zeuren of negatief waren. Je kunt zeggen dat ‘positief denken’ er bij ons is ‘ingeslagen’ – of positiever gezegd: met de paplepel ingegoten. Toen ik in 2009 werd ontslagen, was mijn eerste gevoel: opluchting! Daarna dacht ik: mooi, kan ik eindelijk mijn scriptie voor mijn master of brand management omtoveren tot volledig en volwaardig boek! En tien jaar later loop ik nog steeds rond in een branche die ik zelf mede heb vormgegeven; die van de gamification. Preciezer gezegd: gamification that supports organizational transformation (spelen met als doel gedragsverandering binnen organisaties op gang brengen – en houden).
Dus iedereen die vandaag in de spiegel kijkt, thuis in de badkamer, of op kantoor na het plassen… Denk eens na over WIE JIJ WILT ZIJN. Want als ik mezelf iets heb bewezen de afgelopen jaren is het wel dat bijgeloof niet helpt, maar GELOVEN zeer zeker wel. En dan bedoel ik als overtuigd atheist: GELOOF IN JEZELF en wordt de beste versie van jezelf door voortdurend te verbeteren!

De waarde van talent…

Op 7 februari 2019 laat ik 50 HRM managers van de overheid in België tijdens het evenement HRM in de overheid de kracht ervaren van een stupid simple game concept dat al veel tongen los heeft gemaakt.

We hebben het in 2015 ontwikkeld voor de grootste sneaker retailer in Europa als onderdeel van een inspiratie-training van 6 uur die deels fysieke inspanning vereiste middels een escape room concept waarbij 20 challenges zo snel mogelijk moesten worden uitgevoerd. Daarna kregen ze dit spel aangeboden te bespreken hoe ze hun talenten in hun dagelijks werk inzetten. Op die manier konden ze van elkaar leren en elkaar inspireren. Uiteindelijk kreeg ook elke store manager een pak kaarten mee naar huis in zijn eigen taal. Vandaag de dag bieden we dit spel – in aangepast vorm – aan als: Talent Hold’em en is het zowel digitaal als fysiek beschikbaar.

Het spel werkt even eenvoudig als effectief. Je speelt het met 4 tot 6 spelers van in een team. Iedere speler krijgt 5 kaarten met daarop 5 talenten die worden uitgelegd met behulp van een afbeelding en een tekstuele omschrijving. Vervolgens pakt elke speler per beurt 1 kaart en legt er in dezelfde beurt 1 weg. Zolang er kaarten zijn heeft een speler dus altijd 5 kaarten in zijn of haar hand totdat de stapel op is.

Tot zover de instructies.

Het leuke om elke keer dat Talent Hold’em wordt gespeeld, weer te zien (ook bij onze Meetup in Januari 2019), is dat spelers zelf regels verzinnen die het spel verrijken. Zo leggen veel spelers bijvoorbeeld uit waarom ze een bepaald talent ‘weg leggen’. Dit geeft heel snel een inzicht hoe iemand als persoon in elkaar zit. En vooral tijdens een sollicitatiegesprek of voor je een brainstorm start met een nieuw (scrum) team kan het een goede ice-breaker zijn. Sommige teams leggen talenten juist gesloten weg, anderen juist weer open. Dat kan ook iets zeggen over de cultuur of over hoe ‘veilig’ ze zich voelen…

Ook ontstaan er spelenderwijs varianten waarbij teams die elkaar al goed kennen juist talenten vasthouden van de persoon naast zich. Daarna leggen ze uit waarom die persoon die talenten toegedicht krijgt. Dit geeft mensen vaak energie omdat er ongevraagd stortingen van waardering worden gedaan op haar of zijn emotionele bankrekening (Steven Covey).

Voor mij is dit spel een typisch voorbeeld hoe klein gamification kan worden toegepast en hoe groot de impact kan zijn.

In feite zijn de enige spelmechanieken dat spelers keuzes moeten maken en door moeten pakken tot de stapel op is. Het presenteren van dilemma’s (keuzes) die vervolgens effect hebben hoe de speler zichzelf ziet – of laat zien tapt direct in op onze psyche.

Inmiddels hebben we ook een digitale variant gemaakt van Talent Hold’em wat ons de mogelijkheid geeft om veel meer te spelen met (bijvoorbeeld) identiteit en imago. De identiteit wordt bepaald door de talenten en eigenschappen die de speler kiest. Zodra een speler daar klaar mee is worden drie team-leden via email gevraagd talenten toe te dichten aan deze persoon. Het imago dat diezelfde speler in de ogen van anderen heeft wordt inzichtelijk zodra meerdere collega’s talenten hebben toegedicht aan die speler. Met name de toelichting ‘waarom’ die talenten worden toegedicht verrijkt. Deze spelvorm leidt zo op een eenvoudige manier tot een verrijkt zelfbeeld en bespreekt eventuele ‘blinde vlekken’.

Met ons platform PROGRESS gaan we nog veel verder. Want gekoppeld aan ‘values’ en ‘expertises’ zijn organisaties in staat talenten te identificeren die goed zijn in specifieke vakgebieden. Teams kunnen dan ook worden samengesteld op basis van shared values en complimentary talents…. Hoe dat werkt – dat onthullen we binnenkort!

We merken ook dat Talent Hold’em een uitstekende ice-breaker is bij congressen en evenementen. Vandaar dat ik het op 7 februari ook voorafgaand aan mijn presentatie zal spelen. The proof of the pudding is immers in the playing with your food!

Als je interesse hebt in Talent Hold’em mail ons dan eens op info at brandnewgame punt nl. 

Gamification Workshop September 2018

Samen met Schiphol Airport en de Gamification Academy organiseren we op 26 en 27 september weer de Gamification Workshop. In totaal zijn er 12 kaarten te koop via deze link.

Tijdens deze twee dagen krijg je alle in- en outs van ons decennium aan ervaring op dit relatief nieuwe vakgebied. We doorlopen alle stappen van het gamification canvas met de deelnemers. Dit betekent dat je in teams de GameStorm zult spelen, Talent Hold’em en de spel mechanieken van Playgen zal gebruiken om uiteindelijk een (serious) game / gamification concept te ontwikkelen. Uiteraard bespreken we ook tal van praktijkcases en de do’s en don’ts. Zo nemen we je helemaal mee in de Top 10 projecten voor onder andere Ziggo-Vodafone, Nationale Nederlanden, Foot Locker Europe, Brjörn Borg en Air France KLM.

Het programma is als volgt:

DAG 1: GameStorm & GamePlay sessie

9:30 uur – Voorstelrondje en inleiding gamification (theorie a.d.h.v. Gamification Canvas)
11:00 uur – Spelen Talent Hold’em
11:30 uur – Uitleg van de case en start GameStorm sessie

12:30 uur – LUNCH

13:15 uur – Vervolg GameStorm sessie
14:30 uur – Presentatie output en feedback op de methodiek
15:30 uur – GamePlay sessie (game mechanieken matchen met motivaties van de doelgroep)
16:30 uur – Recap van de dag en vooruitblik Dag 2

DAG 2: Concept Creatie & Visualisatie

9:30 uur – Creatieve technieken om een Concept te ontwikkelen en te visualiseren
10:30 uur – Ontwikkelen serious game / gamification concept met team
12:00 uur – Presentatie en beoordeling a.d.h.v. GameStorm & GamePlay sessie

12:30 uur – LUNCH

13:15 uur – Papier- of Plastic Prototype maken van de game
15:00 uur – Presentatie en beoordeling + prijzen uitreiken
15:30 uur – Praktijkvoorbeelden sinds 2009 van BrandNewGame
16:30 uur – Sluiting & borrel tot 18:00 uur

Reviews van deelnemers:

“Game en Play blijft een gave combinatie. Als LEGO SERIOUS PLAY facilitator ben ik veel met Play bezig, maar om mijn game ervaring te vergroten heb ik het afgelopen jaar de Gamification workshop van de Gamification Academy gevolgd. Mijn inziens zal Gamification in de toekomst alleen maar toenemen in onze wereld. Bart en Ruben weten Gamification op een interessante en gerse wijze over te brengen en hun enthousiasme werkt zeer aanstekelijk!”

“Ik kan iedereen, die ook maar een beetje interesse heeft in Gamification, deze workshop van hart aanraden.””

Een impressie van onze meest recente workshop zie je hieronder en kaarten koop je dus HIER

GameStorm voor het goede doel

Credits voor deze blog gaan naar Edward & Tessa van de Gamification Academy 

Recent kwam er via de Gamification Academy de vraag binnen van Het Rode Kruis of wij hen willen helpen bij het uitwerken van een propositie. Deze vraag, en deze vragende organisatie, waren bij de juiste partij terechtgekomen omdat de Gamification Academy, naast betaalde opdrachten, zich (per lid) 2 keer per jaar kosteloos inzet om charitatieve instellingen met een (gedrags-) veranderingsvraagstuk te helpen en vooral in beweging te krijgen.

Het Rode Kruis werkt aan een nieuwe propositie om het voedselpakket voor gezinnen in nood breder onder de aandacht te brengen in Nederland. Een voedselpakket kost circa 35 euro en kan een gezin van 6 personen voeden gedurende een maand. Het bevat noodzakelijke voedingsmiddelen zoals o.a. meel, rijst, zout, en suiker.
In deze casus waren de vele mogelijkheden voor een propositie dusdanig belemmerend dat men bleef steken, en niet kwam tot concrete keuzes, noch van de richting en noch de vervolgstappen. De rol van de GameStorm coaches is erop gericht het doel scherp te krijgen en te begeleiden naar oplossingen.

De setup: Er is een team van 6 personen samengesteld, uit verschillende onderdelen binnen Het Rode Kruis, die relevant zijn voor deze casus. We gaan een middag met dit team aan de slag met de GameStorm. Als gewenste uitkomst willen we een concreet plan om de propositie, compleet met uitgewerkt stappenplan, voor te kunnen leggen aan de het cluster MT.

Het objective: het scherp maken van de basiskenmerken van de nieuwe propositie en bepalen heldere keuzes voor het Rode Kruis om voedselpakketten onder de aandacht te brengen bij het Nederlandse publiek.

De challenges: keuzes maken in de propositie, bepalen wie de doelgroep is, en wat is ervoor nodig om de propositie meerdere jaren in te kunnen zetten. In de basis ging het hier om te veel mogelijkheden en opties in combinatie met forse tijdsdruk.

De acties: Via een brainstorm over start en stop acties is het team getriggered om op een heel andere manier na te denken. Na te denken over hoe ze hun eigen propositie onderuit kunnen halen, kunnen saboteren, en laten mislukken. Om vervolgens vanuit alle weerstand weer open te staan voor nieuwe kansen en oplossingen.

De opbrengst: het team is geholpen met – door de aanwezigen gedefinieerde – creatieve acties die zijn samengevat in een plan van aanpak. Hiervoor is gebruik gemaakt van zogenaamde moodboards die ter plekke zijn gemaakt. Er is een concreet stappenplan ontstaan inclusief financiële onderbouwing van de kosten/baten met acties die de teamleden direct konden oppakken.

Eindresultaat was een concrete propositie die met een business case aan het cluster MT is gepresenteerd en waarop akkoord is gekomen om de business case verder uit te werken en te verrijken o.a. met mogelijke partners voor implementatie, 10 dagen nadat de GameStorm sessie plaatsvond.

Deze GameStorm heeft geleid tot een tastbaar eindresultaat waar Het Rode Kruis heel blij mee is. Tessa van Iperen en Edward Konings hebben namens de Gamification Academy deze sessie begeleid. Beide zijn ervaren GameStorm Troopers.

Over Tessa van Iperen, MBA; Tessa is een zeer ervaren verandermanager en strategisch marketing expert. Zij heeft eerder het Rode Kruis, District Utrecht  met 22 afdelingen, begeleid naar een nieuwe visie en strategie. Tessa is partner bij CINX. https://www.linkedin.com/in/tessavip/

Over Edward Konings; Edward is een zeer ervaren SCRUM master en begeleid teams te helpen ontdekken wat ze nodig hebben om optimaal te presteren en waardevolle producten te leveren. Edward is hierbij de bindende kracht. https://www.linkedin.com/in/edwardkonings/

De GameStorm is een op Gamification gebaseerde werksessie van een halve dag waarmee zakelijke uitdagingen via een aantal levels worden uitgewerkt. Met een team van 6 personen wordt de eigen kennis en creativiteit ingezet om te komen tot concrete oplossingen en acties. Zelf GameStorm Trooper worden? Klik hier voor meer informatie! 

Gamification met 120 managers

Hoe krijg je 120 managers aangelijnd – grapje – opgelijnd om je verander strategie in een halve dag scherp te stellen? Uiteraard via de GameStorm methode van BrandNewGame die in de afgelopen 8 jaar al door meer dan 1.500 professionals is gespeeld. In 2015 mocht ik al met 40 mensen van deze organisatie de GameStorm doen om managers inzicht te geven in de kracht van design- en game-thinking en in 2018 werden we weer uitgenodigd om, dit keer, 120 managers hun ‘gameplan for change‘ te laten opstellen. Samen met 5 collega’s van de Gamification Academy (Barend, Edward, Jeroen, Ruben en Tessa) vertrokken we richting Stromberg, om daar op een prachtige locatie de GameStorm sessie te verzorgen.

Na een korte presentatie over de noodzaak tot transformatie naar een organisatie die ‘voortdurend verbeteren’ weet in te bedden in hun primaire processen (lees daarvoor ‘Gamification als motor van verandering‘ gerust), en een uitleg hoe de GameStorm mechanieken helpen om snel tot resultaat te komen gingen we aan de slag.

De 120 team leden werden verdeeld over 15 speeltafels met elk een eigen captain. De coaches van de Academy begeleide 3 teams simultaan en dankzij de app die we inmiddels in alpha-stage hebben, konden we al snel zien tegen welke challenges de teams in hun dagelijks werk tegenkomen. Niet geheel verrassend kwam het vaak neer op afstemming tussen externe beloftes en interne mogelijkheden (producten / diensten) en ook ontbreken van effectieve communicatiestromen scoorde weer hoog op de challenge-leaderboard. Daarom hanteer ik ook altijd de gouden regel: “Beloof niet meer dan je kunt waarmaken, en doe meer – dan je belooft!” (wat mij betreft de definitie van marketing). Ook bleek dat deze organisatie – net als velen – moeite hebben met ‘feedback’ in te bedden binnen de bedrijfsprocessen. Hier liggen dus kansen.

Vanwege non-disclosure afspraken kan ik helaas niet veel inhoudelijk delen, maar we zijn benieuwd of ook deze organisatie erin slaag hun Top 9 STOP acties en Top 9 START acties in de komende 3 maanden effectief weten uit- respectievelijk in te faseren. Alleen op die manier kunnen  destructieve acties, gedrag en handelingen plaats gaan maken voor de geformuleerde constructieve acties, gedragingen en handelingen. De volgende stap voor alle captains is om hun acties te concretiseren en uit te zetten bij de respectievelijke / verantwoordelijke afdelingen en teams zodat ze ook echt worden uitgevoerd en we binnen 100 dagen de eerste resultaten kunnen meten. Wat we natuurlijk nog liever zien is dat de organisatie structureel anders gaat werken en hun medewerkers gaat organiseren rondom gezamenlijke processen, gericht op 1 KPI per proces (bedenken, maken, verkopen en verbeteren). Onze visie is dat de verantwoordelijkheid van, bijvoorbeeld, het verkoopproces niet ligt bij de afdeling verkoop, maar bij alle afdelingen die een bijdrage leveren aan dat verkoopproces. Dit betekent dus dat ze één gedeelde KPI hebben, namelijk ‘omzet’ (bijvoorbeeld) en niet: de NPS score voor de afdeling Branding, de hoeveelheid traffic voor de afdeling Marketing, de afzet, omzet en winst voor de afdeling Sales en de kortst mogelijke ‘klachtenafhandeltijd‘ voor de afdeling Customer Service… Nee, één KPI voor allen! Dit betekent wel dat een organisatie moet leren ‘loop-denken’ en gelooft dat je voortdurend kunt verbeteren door afdelingen te organiseren rondom gezamenlijke doelen en processen. De GameStorm kan helpen dit in kaart te brengen, mits het structureel wordt ingezet (minimaal 4 keer per jaar uitvoeren). Hoe dat in detail werkt – leggen we graag eens uit in een persoonlijk gesprek, dan brengen we samen eerst eens je zakelijk speelveld in kaart 😉

Ook benieuwd hoe je de GameStorm binnen jouw organisatie kunt inzetten? We spelen het met teams van 6 tot 600 man. Neem contact op met Bart van BrandNewGame of een van de gecertificeerde coaches (GameStorm Troopers) van de Gamification Academy!  Wil je zelf ook de methode gaan gebruiken? Schrijf je dan in voor onze Gamification Workshops of GameStorm trainingen via Eventbrite.

Hoe betrek je medewerkers bij de visie?

Purpose, visie, missie, doelstellingen – als het goed is zijn ze allemaal in het verlengde met elkaar verbonden gericht op het verbeteren van de wereld en het zakelijk speelveld. Volgens Daniel Pink, auteur van onder andere ‘Drive’ worden alle mensen gemotiveerd door de combinatie van purpose (het hebben van een nuttig of motiverend doel), autonomy (de vrijheid om zelf acties te ondernemen die bijdragen aan dat doel) en mastery (de bevrediging van het beter worden in die activiteiten doordat het routine wordt). In 2017 hebben we op meerdere momenten met diverse organisaties en professionals in kaart gebracht hoe P.A.M. in de praktijk zou kunnen worden gebracht. De opsomming van de positieve acties zou ik graag delen, zodat andere organisaties daarvan kunnen profiteren. In willekeurige volgorde waren de ideeën:

 • Definieer het purpose met alle organisatieleden (bijvoorbeeld door het bouwen van een purpose pyramide, zie daarvoor ‘Gamification als motor van verandering‘)
 • Definieer leidende principes op basis van je kernwaarden
 •  Visualiseer het purpose en laat het tot uiting komen via verschillende on- en offline middelen, vraag bijvoorbeeld elke medewerker een foto aan te leveren hoe hij / zij het purpose in de praktijk toepast of laat het op #twitter zetten
 • Communiceer ook naar het prive-adres van medewerkers
 • Vertaal doelen naar (on)gewenst gedrag en definieer en beloon dat gedrag (en blijf ongewenst gedrag benoemen)
 • Creëer een zandbak / innovatielab waar het purpose tot tastbare vormen en nieuwe proposities kan worden doorontwikkeld
 • Betrek stakeholders (klanten, leveranciers, etc.) bij innovatie en durf waardevolle experimenten aan te gaan
 • Organiseer ieder halfjaar een hackathon en pas laterale denkoefeningen toe
 • Motiveer medewerkers dezelfde problemen eens op een andere manier op te lossen, zet desnoods een KPI op het aantal andere aanpakken, vier successen even vaak als mislukkingen en maak een boekje van de top 10 van beide
 • Maak ‘autonomy’ onderdeel van je search for talent en faciliteer het binnen de organisatie, toets periodiek intern op kernwaarden en naleven van de principes
 • Maandelijkse kennismakingssessies gedurende de eerste drie maanden met de nieuwe medewerkers voor directieleden. [Er is onderzocht en aangetoond dat nieuwe medewerkers na drie maanden hun kritische blik al weer verliezen.]
 • In de jaarplannen ook cultuur meenemen en de score daarop delen met de organisatieleden
 • Maak een boek over de geschiedenis van de organisatie en hang posters door het kantoor heen
 • Geef elke nieuwe medewerker een ‘buddy’ als begeleider gedurende de eerste drie maanden
 • Doe why-what-how sessies met je team (of beter: speel de GameStorm gewoon elk kwartaal)
 • Werk met pilots en schaal op bij succes, doe een roast bij falen (alleen als het bij je cultuur past)
 • Doe een maandelijkse verkiezing van het meest leerzame en succesvolle experiment met 2 wisselbekers, uitreiking tijdens de maandborrel en een ‘jaarprijs’ bij de presentatie van het jaarplan
 • Organiseer feedback-sessies met 5 mensen om medewerkers heen, stimuleer feedback geven door het jaar heen. Bijvoorbeeld zoals Vodafone dat organiseert met een gamification systeem Speedback.

Hopelijk heeft dit geholpen en je aan het denken gezet hoe je zelf binnen jouw organisatie purpose, autonomy en mastery tot leven kunt brengen! Het zijn ook waarden die je eenvoudig via onze Power Play game tot leven zou kunnen brengen, met andere content erin uiteraard. Speel de game zelf via deze link gratis mee: https://demo.brandnewgame.biz/powerplay/ 

BrandNewGame zoekt Visueel Talent

Vanwege de geweldige groei de afgelopen 8 jaar, zijn we momenteel op zoek naar een super – all round visueel talent!

Functie

Als Visual Designer bij BrandNewGame, denk je mee vanaf de conceptfase. In het kleine team is multitasking aan de orde van de dag; naast het verzorgen van goed integraal design, los je ook de (technisch) functionele uitdagingen op. Je combineert technische kennis en creatie optimaal, zodat intuïtief gebruik gestimuleerd wordt. Je neemt gevraagd en ongevraagd initiatief, denkt net een stap verder en je vraagt door op een briefing, zodat je met oplossingen komt en verschillende invalshoeken kan laten zien.

Je spart met het team over (jouw) ontwerpen en je bent continu bezig een evenwicht te vinden tussen design en functionaliteit. Van digitale interactieve applicaties tot game-interfaces, van logo’s tot advertenties en huisstijl.

Gevraagd

Voor deze uitdagende positie zoeken wij idealiter een kandidaat met circa 3 tot 5 jaar relevante werkervaring met responsive design. Je bent bij voorkeur een gamer en zeker tech-savvy! En hebt idealiter een opleiding afgerond aan het Grafisch Lyceum en vervolgens een HBO diploma behaald in de richting Communicatie Media & Design.

Je bent in staat het ontwerp te maken voor o.a. logo’s, advertenties & flyers, direct (e)mail, websites, in-game menu’s, knoppen, etc. Als je ervaring hebt met videobewerking dan is dat een pre. Je bent gewend te werken met o.a. CSS, WordPress, Illustrator, In-design, Photoshop, Sketch en Zeplin.

Verder ben je zelfstandig, sociaalvaardig, representatief, kwaliteitsgericht, maar geen perfectionist. Je durft te sparren en je ontwerp te verdedigen, maar je bent ook flexibel genoeg om soms te buigen voor wat beter functioneel werkt.

Gezien de internationale ambitie en het internationale klantportfolio, beheers je naast het Nederlands, de Engelse taal mondeling en schriftelijk uitstekend! We zoeken in principe iemand voor 3 of 4 dagen per week.

Aanbod

Je krijgt bij deze snelgroeiende startup de kans om aan spraakmakende projecten voor grote internationale opdrachtgevers te werken. Locatie: het kantoor van BrandNewGame is in Hilversum, maar men is flexibel qua werkplek. Het salaris is marktconform en hangt sterk af van ervaring en geschiktheid.

Cultuur van de organisatie

Kernwaarden voor BrandNewGame zijn: ongebonden, speelsheid, prestatie, creativiteit, nieuwsgierigheid en structuur. De werksfeer is professioneel en ontspannen tegelijk. Door continue nieuwsgierig te blijven, verkennen we de randen van onze creativiteit. Kwaliteit staat voor BrandNewGame boven tijd omdat wij agile werken. BrandNewGame zit in de transitie van het uitvoeren van projectmatig opdrachten naar meer internationale productontwikkeling.

Onze missie: “transfer challenges into change in a fun & functional way”.

Interesse?

Stuur een link naar je portfolio inclusief mailtje met motivatie aan Duke & Jacobs: info@dukejacobs.nl

Voor meer informatie over de functie, de organisatie en de procedure kun je contact opnemen met Duke & Jacobs:

Paul van Campen (partner bij Duke & Jacobs)

Tel +31 (0)6 5344 5639

paul at dukejacobs.nl

Robert Jacobs (partner bij Duke & Jacobs)

Tel +31 (0)6 4835 0789

robert at dukejacobs.nl

Gamification Training 21 & 22 maart 2018

Voor iedereen die al een tijd lang zich afvraagt hoe je bijvoorbeeld gamification kunt inzetten om medewerkers in beweging te brengen of hoe de uitdagingen van jouw organisatie op een leuke en effectieve manier kunnen worden omgezet in verandering is ie er weer: de gamification training! Tijdens deze twee dagen leer je niet alleen hoe je de wereldberoemde GameStorm methodiek kunt gebruiken om de verandervraag scherp te krijgen, maar leer je ook PlayGen speelkaarten gebruiken en ga je in teams een serious game of gamification concept ontwikkelen.

Het programma zal er ongeveer zo uit komen te zien:

Programma Dag 1: 

Doornemen van Gamification Canvas en GameStorm methode, daarnaast begrip van mogelijke spelmechanieken en het effect dat ze kunnen hebben op menselijke motivaties. En uiteraard fysiek oefenen met een GameStorm praktijk sessie. Einde dag is er tijd en ruimte voor Q&A.

Programma Dag 2: 

Ontwikkelen van een serious game / gamification systeem aan de hand van de Gamification Canvas en PlayGen speelkaarten in 2 of 3 korte sprints (pressure cooker). Einde dag presenteren alle teams hun concepten tonen we een aantal voorbeelden uit eigen keuken (bewezen successen). Daarnaast ruimte voor Q&A en aansluitend een borrel voor wie daar zin in heeft. 

We organiseren al sinds 2010 Gamification Workshops in binnen- en buitenland. In 2017 organiseerden we de GameStorm Trooper training en omdat er uit de feedback bleek dat de aanwezigen meer wilde leren over het effect van game mechanieken zal de training daar dit keer nog dieper op ingaan. De handouts van de tweedaagse staan hieronder.

Stuur voor meer informatie een email naar eva bij BrandNewGame (.nl), of schrijf je direct in via deze link

Mario Post it

Viking snapt wel hoe ze hun medewerkers moeten motiveren, laat ze hun creatieve vrijheid benutten! Ze bouwden van Post-its een Mario-muur waarbij het hele eerste level is nagebouwd! Super tof.

Daadkracht in beeld gebracht

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe daadkrachtig je bent in je rol als directeur, manager of medewerker? Veel workshops, tests en trainingen gaan in op competenties (kunde) of het kennisniveau van professionals, maar die twee dimensies vormen samen slechts de helft van je daadkracht op de werkvloer (en daarbuiten).

In de periode 2015 – 2017 heb ik me verdiept in wat er nu echt ten grondslag ligt aan het ‘waarom’ we als mensen dingen doen of juist niet doen. Ik noem de onderliggende processen daarvan inmiddels de ‘daadkracht dimensies’ maar het zijn feitelijk vier werkwoorden. Ik heb gekozen voor werkwoorden, omdat ik geloof dat je gedrag bepaald wat je impact is. Niet wat je denkt, vind of zegt. Het zijn vier acties die bijdragen aan de effectiviteit van ons handelen. Ik heb de dimensies genoemd:

 • Willen
 • Weten
 • Kunnen
 • Durven

De dimensies worden uiteraard uitvoerig besproken in mijn boek ‘Gamification als motor van verandering‘ maar ik zal ze hieronder nader toelichten en met praktijkvoorbeelden tot leven proberen te brengen.

Willen 

Elke actie begint met een bepaalt verlangen. De wil iets te veranderen. Onvrede met de huidige situatie of een hunkering naar beter, groter, mooier of sneller. Het is de ultieme drijfveer die onze evolutie in gang heeft gezet. Het is de vertaling van nieuwsgierigheid en kent haar equivalenten in woorden als: ambitie, behoefte, drijfveer, motivatie of passie. In het kort is willen de spirituele kant van het doen. De wil (al dan niet vrije wil als die al bestaat), zet ons aan tot nadenken…. Je wil graag meer geld, je wilt een betere baan, je wilt iets eten, je wilt slapen, etc. Ogenschijnlijk is de wil nietig, maar alom aanwezig (behalve bij boeddhisten ;-).

In de topsport wordt de kracht van het willen heel serieus genomen en is het vaak de discriminerende factor tussen winnen en verliezen. Hoe vaak hoor je niet dat een wedstrijd gewonnen werd op ‘pure wilskracht’..? Wordt het gebrek hieraan ons Nederlandse voetbal elftal niet al een decennia verweten? En als je de kwaliteit (lees kunde) en know-how (kennis) niet in huis hebt, komt het immers vooral neer op lef  en wilskracht.

Weten 

Het willen gaat vaak moeiteloos over in het weten; de ratio. Je wilt iets (of voelt dat je het wilt), maar dan…? Bijvoorbeeld: “Ik wil graag piloot worden, maar ik weet niet waar ik moet beginnen.” Of: “Ik wil miljonair worden, maar hoe dan?” Onder weten versta ik: communicatie (ervan af weten), je hersens gebruiken, informatie, kennis, ratio. Er wordt in ons land heel veel waarde gehecht aan kennis (de kenniseconomie), maar naar mijn mening wordt de waarde en mogelijke impact van kennis veel overschat. Net als willen, kunnen en durven bepaald weten slechts voor maximaal 25% de impact van je handelen. Je hebt niets aan kennis, zonder de wil het uit te (laten) voeren, het te kunnen en te durven. Al heb jij alle kennis van de wereld, er zal niets veranderen als het idee niet omgezet wordt in daad…

Ook is weten vaak een afremmende factor op daadkracht. Bijvoorbeeld in zogenaamde risicovolle scenario’s (waar de advocatuur en het verzekeringswezen een businessmodel van heeft gemaakt). Stel je de volgende situatie eens voor. Je bent tien jaar oud en staat in een notenkraam. Het ruikt er geweldig en je mag van de eigenaar alle noten gratis proeven. Er zijn amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pinda’s, pistachenoten en walnoten… Wat doe je? Waarschijnlijk zul je van elke soort een handvol proeven? Maar wat doe je als je dertig jaar oud bent, en ik je vertel dat er een kans van 25% is dat jij allergisch bent voor één soort noten. En wat als je weet dat die allergie zelfs dodelijk kan zijn? Dan is de kans dat jij die noten gaat proeven waarschijnlijk ineens een stuk kleiner.

Wat doe je als je een nieuw project moet opstarten? Ga je meteen aan de slag, of ga je eerst kennis (of collega’s met expertise) verzamelen over het onderwerp? En wat als je baas aangeeft dat dit project absoluut niet mis mag gaan en dat jouw baan op de tocht staat als het misgaat… In die zin kan informatie en kennis enorm verlammend werken.

In het boek Bold (met dank aan Jeroen van der Neut voor het cadeau) las ik dat experts (en advocaten) de killer zijn voor elke innovatie. Dus overschat de impact van ‘weten‘ niet op je totale daadkracht.

Kunnen

Dan het kunnen… Naast weten wordt deze dimensie al jaren gepromoot als het belangrijkste element binnen HR en human development binnen de zakelijke markt. Er zijn allerlei prachtige competentielijsten die organisaties gebruiken bij de werving, selectie en ontwikkeling van professionals. Maar hoe bruikbaar zijn ze? Kun je niet beter medewerkers selecteren op karakter en talenten? In theorie heb je maar één competentie nodig als mens: probleemoplossend vermogen (bron: Human business engineering van Baarda en Frijde). En dat kun je trainen door veel verschillende games te spelen.
Je zou kunnen zeggen dat mensen bepaalde vaardigheden of talenten bezitten. De een is nu eenmaal beter in het spreken in het openbaar, het vastbijten in vraagstukken, of het aansturen van multi-disciplinaire teams. Of competenties te ontwikkelen zijn als je ze niet al (latent) bevat vragen experts zich nog steeds af. Ik geloof wel dat je gedrag kunt aanleren, veranderen en routinematig kunt verbeteren. Maar als het geen talent van je is, dan zul je nooit de volle 100% van de 25% daadkracht van deze dimensie (kunnen) bereiken vrees ik.

Onder kunnen versta ik dus: competenties, fysieke factoren (zien, ruiken, proeven), talenten, vaardigheden. Maar ook contextuele zaken die jou als persoon tot iets in staat stellen te kunnen doen. Hierin is de rol van een organisatie als geheel belangrijk. Medewerkers moeten optimaal hun werk kunnen doen. Daar kan ook een afdeling- of projectmanager bepalend in zijn, die zijn team het gevoel geeft dat zijn collega’s optimaal mógen presteren in een omgeving zonder negatieve druk of intimiderende factoren (bruggetje naar de laatste allesbepalende dimensie).

Durven 

Dan tenslotte het al dan niet durven doen wat je zou graag wilde, waarvan je wist hoe het moest en waarbij je ook fysiek in staat was het te doen… Hoe vaak verander jij van gewoonten? Hoe vaak winkel je bij een andere supermarkt, probeer je een onbekend gerecht bij een restaurant, of rij je een andere route naar je werk? Mensen zijn geweldig in risico-reductie en we houden van routines. Bij elke actie die we ondernemen, doorlopen we in een fractie van een seconde een routinematige risico analyse waarbij ons gevoel zegt: ik wil het, de ratio ons afremt (vaak gebaseerd op ervaringen uit het verleden) en ons lichaam inschat of we het wel moeten willen… De reden dat je het uiteindelijk wel of niet doet wordt bepaald door jouw risico inschatting die ik vertaal naar het werkwoord: durven. Onder het durven versta ik onder andere: emotie (voelen), lef, om kunnen gaan met (groeps-)druk en (zelf-)vertrouwen. Hoe groter je zelfvertrouwen, of hoe meer je durft te varen op gevoel (en het weten uitschakelt), hoe groter de kans dat jij eenvoudig nieuwe routines kan aanleren. Ervaring (weten) kan ook weer geweldig remmend werken. Als je in het verleden bent gebeten door een hond, dan is dan kans klein dat je elke nieuwe hond met open armen ontvangt. Negatieve ervaringen dragen bij met een factor -3 aan onze beleving. Terwijl positieve ervaringen slechts een bijdrage leveren van +1. In die zin heb je dus drie keer een positieve ervaring nodig om weer in het ‘neutrale’ te komen na een negatieve ervaring.

Wisselwerking 

Staan de daadkracht dimensies op zichzelf? Nee totaal niet. Ze kunnen elkaar versterken of juist tegenwerken. Zoals gezegd kan kennis (of ervaring) soms een nadeel zijn bij het durven ondernemen van nieuwe acties. Soms ontbreekt het je aan wilskracht of lef om iets te doen. In die situaties helpt het om eerst op het ‘droge te oefenen’ of om het samen met een ander te doen, die juist die dimensies meer ontbeert. Dit is ook de reden dat we in 2017 een game hebben ontwikkeld die de daadkracht van mensen in kaart brengt aan de hand van het doorspelen van een aantal scenario’s die we wel eens tegenkomen op de werkvloer.

Daadkracht vergroten

Games spelen vergroot je probleemoplossend vermogen doordat het de creatieve intelligentie die je daarvoor nodig hebt prikkelt. Ben je zelf benieuwd wat jouw daadkrachtprofiel is? Speel dan onze game Powerplay met je collega’s. De game is tijdelijk gratis beschikbaar via deze link: https://demo.brandnewgame.biz/powerplay/ 

Naast het spelen van games is er één andere truc die iedereen zich kan aanleren om zijn daadkracht te vergroten en dat is mediteren. Door elke dag tien minuten te mediteren vergroot je het vermogen om gebaande paden te ‘resetten’ waardoor nieuwe afslagen zich presenteren die je niet had ontdekt met pure denk-kracht (weten). Door heel bewust je kennisnetwerk uit te schakelen vergroot je de daadkracht van je emote (durven) en wilskracht (willen). Die twee bepalen samen toch in potentie de helft van je daadkracht!