Kia + gamification: GT Ride Game

Eindelijk weer eens een merk met ballen. Een merk dat anders durft te zijn, een uitgesproken positionering durft te kiezen en een nieuw product door middel van een game onder de aandacht durft te brengen. Ik schreef de afgelopen jaren al vaker over de Nissan GT Academy waarbij Nissan op zoek gaat naar nieuw racetalent via de game Gran Turismo van PlayStation. Dat Kia geen merk is voor vijftig plussers bewijst het met de GT Ride game.

We kennen het merk Kia waarschijnlijk allemaal van de Kia Sorento – die X5 look-alike die voor de helft van de prijs beschikbaar is. Maar sinds kort is er een nieuwe telg aan de familie toegevoegd die mij direct deed denken aan de Seat Leon, maar dan vetter, uitgebouwder en completer: de Kia Cee’d GT. Ik heb er even ingezeten en het moet gezegd, met die sportstoelen, de aluminium racepedalen en de 1.6 liter 204 PK motor waande ik me direct in een échte rallywagen. Om zo’n nieuwe wagen te promoten kan een innovatief promotiemiddel natuurlijk niet ontbreken: enter the GT Ride Game.

Het racespel is gratis te downloaden via de iOs en Android store en ziet er gelikt uit. Ik download de game op mijn iPhone en druk op het icoon… Ik zie een mooi ogend design met een simpele user interface. Ik word enthousiast. Als eerste kun je een eigen track maken. Ik dacht bij mezelf “oh oh daar gaan we weer… ik moet eerst heel moeilijk een track gaan maken, terwijl ik gewoon wil racen…” Maar wat schetst mijn verbazing, je kunt je telefoon gewoon 7 seconden lang door de lucht zwieren en een track bouwt zich vanzelf op, op basis van de bewegingen die jij maakt! Wow – dat heb ik nog nooit gezien en ik ben blij verrast! Maar dan het racen zelf… Het is een Wipe Out achtige game met de Kia Cee’d in de hoofdrol. Zodra de race begint wil ik gas geven, maar … de knop ‘gas geven’ is er niet? Alsmede een rem? De auto begint gewoon te rijden en het doel van de speler is om zo snel mogelijk het ‘zelfgecreëerde circuit’ uit te racen. Daarnaast zijn is er een ‘power-up’ (speed-boost) en een ‘power-down’ (rode afremmende vlakken). Een race duurt ongeveer 30 seconden afhankelijk van je circuit en het aantal power-ups & downs dat je raakt. Verder kun je de circuits die je hebt gebouwd delen met vrienden en elkaars tijden proberen te verbeteren. Ook maak je kans om een Kia Cee’d te winnen. Met de hoofdprijs zit het dus wel goed, maar ik miste toch wel het ‘gas kunnen geven’ en remmen in de bochten.

Wat is nu mijn conclusie?

Ik zou de game zeker downloaden en gaan spelen, al is het maar om kans te maken op die hoofdprijs (in 2014). Wat ik wel weer mis in deze prachtig vormgegeven game is het gevoel die Kia Cee’d écht te besturen, op een lokaal circuit. Maar ik begrijp ook wel dat zo’n game dan niet 100.000 euro kost, maar 1 miljoen – en dat dát waarschijnlijk het marketing budget van Kia Europe overstijgt. Dan kunnen ze die auto ook niet aanbieden voor €30.000 (wat nu wel het geval is). Als ik het had mogen beslissen voor Kia dan had ik tóch Polyphony Digital (de makers van de game Gran Turismo) benaderd en gevraagd of hun nieuwste telg ook in de nieuwe game zou mogen, voor €100.000,-

Al met al dus wel een supertof concept, een prachtig vormgegeven spel en een superscherpe prijs voor een personenauto die het GT gevoel zeker gaat benaderen! Maar ik vind het jammer dat ik niet écht de rij-ervaring van deze auto in een virtuele omgeving kan beleven. Toch een goede marketingactie van Kia! Ik zeg wie volgt?

leave a reply

you must be logged in to place a comment.