Van Hardware naar Smartware

Het is een trend waar we niet meer omheen kunnen: Smartware… of moet ik zeggen SmartWear…? Van jassen (jammerlijk gefaald), schoenen en brillen (Google Glass – stopgezet, Oculus Rift, Project Morpheus van Sony) naar watches. De laatste is misschien wel de meest kansrijke en meest succesvolle tot nu toe. De rest verkondigd de wereld te zullen veranderen, maar ik moet het nog zien (haha leuke woordspeling). In 2013 interviewde ik een medewerker van Google over de ‘Google-shoe’ tijdens SXSW in Austin Texas waar ik dat jaar sprak. Check de video over het gebrek aan visie over het ontwerp.

 

Toen ik in het jaar 2001 rondliep op de ECTS (toen nog een interessante gamesbeurs in Engeland) waren er ook al ‘3D brillen’ – maar het is nooit een succes geworden. Misschien is het met succesvolle innovaties wel zo dat je nooit per se iets nieuws moet verzinnen, maar een ‘oude activiteit’ in een nieuw jasje moet gooien. Kijk maar naar de mobiele telefoon en al haar apps. Bellen deden we al jaren, rekenen ook, spelletjes ook, onze agenda inplannen ook. Allemaal activiteiten die we nu op onze smartphone kunnen doen, waar we vroeger allerlei verschillende (vaak nog fysieke) middelen voor nodig hadden.
Maar televisie kijken of een game spelen terwijl ik totaal afgezonderd wordt van de buitenwereld… dat gaat weer nét te ver denk ik. Hoewel bioscoopzalen nog steeds aardig vol zitten.

Inmiddels zijn de eerste ‘exosuits’ voor militairen al getest, wellicht geïnspireerd door Call of Duty Advanced Warfe, misschien wel andersom. De militairen van de toekomst lopen in ieder geval nu al in pakken met voor duizenden euro’s aan intelligente techniek die hun helpt hun werk beter te doen. Als je Deus Ex hebt gespeeld kun je zien aankomen dat het niet lang meer duurt voordat smartwatches en andere smartware niet meer OP het lichaam gedragen wordt, maar IN het lichaam geïmplementeerd zal worden.

En waarom ook niet? Waarom zou je niet een extra 8 GB laten implanteren als je vergeet achtig bent, of een betere of snellere processor die het helpt alle data te verwerken, of een extra arm… ? Smart implants zijn er immers al lang voor mensen die een fysieke handicap hebben opgelopen, bijvoorbeeld vervangende versies van armen en benen met daarin slimme technologie die lopen en grijpen sterk vereenvoudigd.

De techniek gaat maar door, maar toch – die Oculus Rift… ik blijf sceptisch en zolang er geen geweldige games op korte termijn verschijnen denk ik dat Facebook een prachtige fout heeft gemaakt door het bedrijf voor 1 miljard euro te kopen… we zullen zien. Geef je mening via Twitter @BartHufen #Gamification

leave a reply

you must be logged in to place a comment.